Fakta om såpelaging
Noen har skrevet at såpelaging både er kunst og kjemi. Det er en veldig treffende beskrivelse!
Å lage såpe er et omfattende kunnskapsfelt - og det kan være vanskelig å vite hvor man skal starte når man vil viderebringe sin kunnskap om såpelaging til de som bruker såpene - men kanskje ikke er fullt så interessert i hvordan den fremstilles ;-).
Uansett - jeg lager såpe fra bunnen av, både såkalt varmprosess og kaldprosess. Og den helt grunnleggende kjemien er:
Natriumhydroksid + vann + oljer = såpe.
Vannet er en en hjelpende hånd for å løse opp luten. Den kjemiske reaksjonen som skjer er når lut og olje blandes og omdannes til såpe, for å si det veldig enkelt.
Når du lager kaldprosess-såpe så må den "kures" i 4-6 uker for at overflødig vann skal fordampes slik at såpen blir hardere, og for å fullføre forsåpningsprosessen der oljer og lut omdannes til såpe. Lagringstiden bidrar også til at såpen skummer bedre.
Natriumhydroksid er altså kjent som lut, eller kaustisk soda. Så med andre ord, den skal behandles med ytterste forsiktighet! Og - ikke minst - det skal og må være riktig forhold mellom lut, vann og oljer for at såpene skal være trygge. Jeg tester såpene med ph-indikator for å være sikre på at all lut har reagert med oljene og blitt til såpe.
Det er ingen "one size fits all" når det kommer til forholdet mellom lut og oljer - siden baseoljene eller bæreoljene som de kalles alle har forskjellige egenskaper.
Derfor bruker jeg en "såpekalkulator" - og hver eneste gang jeg lager såpe så bruker jeg den, selv om jeg har laget samme såpe tidligere.
Veldig hendig for både nye og erfarne såpelagere å bruke en slik. Jeg bruker denne: http://soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp - men det finnes flere ut der.
Det er egenskapene til oljene og sammensetningen av dem som er nøkkelen til å lage gode såper. Hver olje har forskjellige egenskaper, både når det gjelder effekten den har på huden - men også hvilken påvirkning den har på såpens egenskaper. Forholdet mellom oljene har mye å si for sluttresultatet, hvor hard såpa blir, hvor mye den skummer og hvor fuktighetsgivende den er.
Grunnleggende ingredienser
...og hvor du får tak i dem
Mye er å få kjøpt på den lokale daglivare eller helsekostbutikken. Som jeg sa innledningsvis, så er det tre grunnleggende ingredienser som må til for å oppnå den kjemiske reaksjonen som kalles forsåpningen (saponification på engelsk).
Jeg har kjøpt Kaustisk Soda på forskjellige steder, men har endt opp med dette merket som jeg kjøper hos Felleskjøpet.
Den har en konsentrasjon på mellom 90-100%, noe som er nødvendig for å oppnå den kjemiske reaksjonen mellom lut og oljer.
Når det gjelder vann, så har jeg kjøpt en del sterilisert vann på Apoteket, eller destillert vann. Ellers så kan du bruke vann fra springen, men da bør det kokes først.
De mest vanlige oljene som finnes i butikkhylla kan godt brukes i såper.
Jeg bruker som standard kokosolje, olivenolje og rapsolje. I tillegg så bruker jeg ofte solsikkeolje. Jeg handler dette på Coop eller en annen dagligvarebutikk. Et godt tips er å stikke innom Asia-butikker som kan ha mange gode bæreoljer til en rimelig penge. Til å begynne med kjøpte jeg kokosolje på helsekostbutikker, helt til jeg oppdaget at Delfia-fett rett og slett er 100% kokosolje og gjør samme nytten. Så da ble det slutt på å handle svindyr kokosolje!
Jeg bruker sheasmør i alle såpene, fordi jeg rett og slett synes at det bidrar til at huden ikke tørker ut. Soyavoks bruker jeg også i de fleste, jeg synes det bidrar til å hardne såpestykkene uten at det virker like uttørrende på huden som f.eks kokosolje i høy konsentrasjon kan gjøre. Castorolje, (ricinus, lakserolje) bruker jeg å ha i ca. 3-4 % i såpene, pga oljens gode egenskaper. Men igjen, for mye av det gode kan føre til veldig myke såpestykker. Mangosmør, jojoba, søt mandel, hamprøolje pluss mange flere kan også med fordel puttes i såpe. Jeg bruker kun vegetabilske oljer, men også dyrefett kan brukes i såpa, det gjorde de vel i gamle dager.
Det finnes altså mange gode oljer som kan brukes, spørsmålet koker egentlig ned til kostnad og tilgang!
Når det kommer til å skaffe gode ingredienser, se det - er et helt tema bare det:
Såpe- og kosmetikklaging er stort både i USA, Australia og i Europa. Det er en god del som lager håndlaget såpe i Norge også, og du kan få kjøpt mye av det du trenger til såpeproduksjonen på den lokale matbutikken og hos norske forhandlere. Men når du har blitt hekta på såpelaging, så holder jo ikke DET! Og da er det å begynne å lete etter utenlandske forhandlere på nett som selger gode produkt som ikke koster skjorta... og som faktisk sender til Norge...
Vi har noen gode forhandlere i Norge etterhvert.
Jeg handler en del både eterisk- og baseolje, mica (farge) og voks hos Aromateket - de har gode produkt, en oversiktlig nettside OG du kan opparbeide deg rabatt.
Er du interessert i å prøve ut eteriske oljer, bivoks, sheasmør, mica eller andre hudpleieprodukter fra dem så kan du bruke rabattkoden 019329EC7A8 for å få 10 % rabatt på kjøpet. Rabattkoden kan bare brukes én gang per kunde.
Er du nysgjerrig på hvordan du går frem for å lage såpe fra bunnen av?
Fortvil ikke, det finnes et hav av forum, nettsider og Youtube-videoer om temaet. Det finnes såpass mange gode ressurser på nett at jeg trenger ikke beskrive fremgangsmåten her.
Bare forsikre deg om at kilden du bruker er seriøs og viser god kunnskap om temaet. Det lønner seg å dobbeltsjekke info, det ligger mye rart ute på nett, også når det gjelder informasjon om såpelaging. Mange sider er på engelsk, men det finnes også et par gode ressurser på norsk. Den aller første gangen jeg laget såpe på kjøkkenbenken her hjemme så fant jeg en enkel grunnoppskrift og en godt forklart fremgangsmåte på nettsiden "Bak omslaget".
Etterhvert gikk jeg over til engelskspråklige nettsider, og en av mine absolutte favoritter er "Lovely Greens" (som jeg fant på Pinterest). Til tross for en del irriterende pop-ups (som disse DIY-nettsidene ofte er fulle av, noe skal de jo tjene penger på) - så er det en fantastisk ressurs. Drevet av en driftig dame på Isle of Man - jeg synes hun er fantastisk flink og har stor kunnskap om både såpelaging, dyrking av grønnsaker og urter og mye annet. Bra dame!